Kunstwerken 2009
Zwemband

Lof voor hen die zich die zich in het diepe storten.
Niemand ambieert het kikkerbad.
Laat staan dat je met je drijfkurken over de bodem schuifelt. Liever stort je je met je bakstenen lijf in het golfslagbad, bijgestaan door de meest fantasie/kleurrijke zwemband die je zelf op kunt blazen. Als een koning die wel kan, maar niet wil zwemmen.

Wie met dezelfde furore de Rotte op wil moet over meer drijfvermogen beschikken. Met deze drijvende zwemband van 4x4x4 meter moet het mogelijk zijn stormen en stromingen te weerstaan. Hij dient ook als baken, voor wanneer de fantasie te ver afdrijft.

 

Kwannie Tang en Niels Lakens

Waterleven

Waterleven is een experiment om met abstract visuele middelen en laagdrempelige interactie mensen te stimuleren om samen te ontdekken, te ervaren en te discussiëren.
Deze ervaring wordt gecreëerd door een drijvend sculptuur op de Rotte die levend licht behuist. Het object bestaat uit een verzameling lichtbronnen die op een dynamische manier kunnen worden aangestuurd. Zo kan het licht subtiel van kleur veranderen en ritmisch van lichtsterkte wisselen om bijvoorbeeld een ademhaling of de illusie van beweging te suggereren. Uit zichzelf vertoont de sculptuur een aantal vaste patronen van licht.
Daarnaast kunnen voorbijgangers invloed hebben op de lichtpatronen in het water door te bellen naar een telefoonnummer. Het indrukken van verschillende toetsen op de telefoon kan het gedrag van het waterleven veranderen.  Doel van het spel is om zoveel mogelijk waterleven (het bewegende licht) te laten ontstaan.

Stuur het waterleven naar het goede eten (groen) om ze te laten groeien. Hou ze weg van het slechte eten (rood) want daar krimpen ze van.
Bel om te spelen: 06- 44768236 (normaal tarief)

 

Fourcelabs

Habitat de Rotte

Niemand staat er waarschijnlijk bij stil, maar de parken en wateren in onze steden zijn veelal bedoeld voor ons mensen. Daarin zijn vogels eigenlijk de enige dieren die “wild” in onze stad vertoeven, ‘ongedierte’ daar gelaten.
Met de installatie HABITAT creëren we een experiment dat onderzoekt of de verdichting van de stad ook door te trekken is naar de natuur in de stad. Een stuk wilde natuur op maat gemaakt voor een diversiteit aan stadsvogels te midden van onze luide, betegelde wereld.

De BIO-SCOPE : een website met de beelden van een aantal webcams in de Habitat, toont je 24 uur per dag hoe de vogels het maken in dit ‘venetiaanse Duckstad’. (UNDER CONSTRUCTION) Riet, straten van water en waanzinnige neststructuren maken een modern vogelparadijs dat zijn gelijke in nesten, volières of struikgewassen niet kent. Blijven ze bij hun oude stek of verruilen onze gevederde vrienden het voor "de moderne manier van stadsvogel zijn" in de Habitat?


Speciaal voor de buurt is er naast de Bio-Scope ook een krant over de Habitat. In het eerste nummer van PIK JE DAT?! lees je alles over vogels in de stad, de bewoners van het eiland, kunst op het water en deze nieuwe architectuur in het Rotterdamse groen. Samen met de Bio-Scope geven we met Pik je dat?! een kijkje in de eerste stad voor vogels, midden in Rotterdam.

De krant ‘ Pik je dat’ is verkrijgbaar bij stichting BEP, Soetendaalseweg 63 a Rotterdam.

Versch Ontwerp & Marathon Works
Tubes

Tubes. Een ode aan onze collectieve jeugdherinneringen uit het zwembad, die nog nagalmen in ons onderbewuste. De stem van de badmeester of badjuf, hoongelach van spelende pubers, de ijzige chloorlucht of de eerste kus tijdens het jaarlijkse discozwemmen.
Ondoorgrondelijke gedachtenflarden die gestalte krijgen in archetypische personages. Emoties die onlosmakelijk verbonden zijn met het leven borrelen op en vinden hun weg naar een beeldenstroom in het onderbewuste van de kijker. Geen voorgevormde belevenissen, maar een deur, die opent naar …..
Dus leg je oor te luisteren voor de verhalen die wachten om verteld te worden.

Dit werk is gemaakt door 7 studenten die als een goedgeoefend waterballet de wereld van het water weten te verbinden met de stadse realiteit. 

Adcom, Willem de Kooning Academie
Nederland waterland

We zagen het natuurlijk al aankomen,
maar ineens is het dan toch werkelijkheid,
nederland stroomt geleidelijk vol,
het blijkt een overwonnen uitdaging voor de nederlander-nieuwe-tijd.

Wij waterlanders weten al eeuwen om te gaan met het water om ons heen,
en ook deze situatie maken we ons volledig eigen,
deur in de dakkapel, steigertje eraan, bootje erbij, proost,
vrijheid blijheid zoals men kent uit vroeger tijd!

hoe deel je je woning in in dit nieuwe land,
als je dakkapel ineens je voordeur wordt,
de zolder de functie van woonkamer inneemt,
en je achtertuin niet meer begrensd wordt door schutting of heg.

de positieve nederlander ondergaat deze verandering,
als een trotse strijder uit de oudheid,
met de allerminste moeite slaagt hij met vlag en wimpel,
en torent uit boven deze strijd!

Bjørn Andreassen, Kim Hemmes & Job Martens

 

Curving place

Een wervel van ideeën
Acht creatieve personen
De wil om een object te maken


Ieder is begonnen met het schetsen van zijn of haar eigen associatie met  Kunst op de Rotte. Één idee werd gekozen en vormde de basis voor het uiteindelijke ontwerp, een organische vorm bestaande uit bogen. Na het maken van diverse schetsen en digitale aanzichten van het object zijn wij in de werkplaats aan de slag gegaan met het schaalmodel. Dit om een completer beeld te vormen, de verhoudingen te bepalen en de constructie te bedenken.
De uitgangspunten waarop we ons ontwerp hebben gebaseerd zijn; vloeiende vormen,  lijnen, schenkels en de stroming van water.
Onze achterliggende gedachte is de geringe golfvorming in de Rotte en dat contrast spreekt ons aan! De vorm laat ruimte over voor eigen interpretatie, zo ook in onze eigen groep.
Wij vinden het belangrijk dat de bezoekers van Galerie op de Rotte een eigen idee vormen bij het object en hun fantasie de vrije loop laten.

 

Floor Lagerveld, Maxime van Langeveld, Lotte Molenaar, Dirk Gonzalez Veugelers, Jeroen Lemcke, Arjan Pals, Suzanne Petersen en Ward Wijnant, - ontwerpers van het Hout- en MeubileringsCollege Rotterdam