Kunstwerken op de Rotte - De Verleiding II

 

beeldend kunstenaar


Rimpeling in water

Een rimpeling in het water was het uitgangspunt voor het maken van deze sculptuur.
Het is een uitermate klein maar poëtisch gegeven.
Wat zie je als je naar de beweging van water kijkt in een rivier?

Ik zie beweging die vervliegt en wordt opgevolgd door een nieuwe beweging.
Een beweging die niet in schilderij of beeld te vatten is.
Ongrijpbaar.

Ik zie de weerspiegeling van de lucht of van de bomen aan de waterkant.
Ik zie de kleuren die je verleiden. Kleur is altijd verleiding.

De rimpeling in het water en de kleur van de weerspiegeling worden vormgegeven in een autonoom beeld.
Stijf en zonder enige beweging.

 

Stedenbouw en Beeldende kunst


Construction site 2
Rite de Passage
Wanneer je langs de rivier of door de stad loopt, loop je van ruimte naar ruimte en accepteer je het passeren van de tijd. Het fragment van een brug verleidt de toeschouwer om een denkbeeldige oversteek te maken: een ‘Rite de Passage’.
Het uitzicht over de Rotte wordt vertaald in een verlangen naar de overkant. Een mogelijkheid om halverwege je route langs de boulevard de oversteek te kunnen maken. Het beeld probeert een relatie te leggen tussen de oevers en het publiek in een denkbeeldige poging de oevers te verbinden. Een brug, als sieraad voor de Rotte, raakt kant nog wal en toont zich als object. Je kunt het niet betreden en lijkt doelloos rond te drijven. De brug zelf lijkt het verlangen uit te stralen de overkant te willen bereiken. Maakt niet uit welke!

Site Construction
Het subtiele hoogteverschil tussen de beide oevers is vormgegeven in de brug. De bijna onhandige poging de kades te willen verbinden is in dit beeld teruggebracht tot één stap van 30 cm. De twee brugdekken zweven boven elkaar en spelen met het idee van het ongeplande. Het beeld van een brug is even zo denkbeeldig als letterlijk voorstelbaar. Het idee wordt versterkt door het materiaalgebruik. Het werk is opgebouwd uit standaard planken en geeft uitdrukking aan de tijdelijkheid van deze modelbrug. Tegelijkertijd vormt het een geconstrueerd uitzicht op een blijvend verlangen.

 

Beeldend kunstenaars/designers


The Flying Grass Carpet

The Flying Grass Carpet is een wilde jongensdroom om temidden van de grijze stad in een groene oase te kunnen zijn.
Je kan er picknicken, met de hond dollen of gewoon lekker luieren. Met the Flying Grass Karpet hoeft niemand meer de stad uit. Het transformeert op ingrijpende wijze de openbare ruimte. Het staat voor groen en kunst en verbindt deze twee op een unieke wijze. Het is vernieuwend; een avontuur.

The Flying Grass Carpet is een tijdelijk stadspark, dat op een informele wijze gelegenheid biedt aan inwoners en bezoekers om elkaar te ontmoeten. Het tapijt is eenvoudig verplaatsbaar en kan op verschillende manieren komen te liggen. Daarna vliegt het tapijt naar een andere plek, in Nederland, in Europa of ergens anders in de wereld.

The Flying Grass Carpet is een Nederlands designproduct met een internationaal karakter, dat steden en inwoners wereldwijd een gedeelde ervaring geeft.

Voor meer informatie en flight schedule: www.ideddy.com / www.hunkdesign.com / www.flyinggrasscarpet.org.

 

industrieel ontwerper


De Zeemeermin van de Rotte

De verleiding....
Wat maakt water nu eigenlijk zo verleidelijk?
Dat het kan veranderen? Dat het leven in zich heeft?
Of dat we er in kunnen recreeren?
Misschien wel dat er schatten in te vinden zijn?
Al het verlokkelijke van water blijkt echter ook subjectief...

Het water in de stad heeft geen echte functie meer voor de bewoners.
Er is een afstand ontstaan. Wij willen de mensen weer naar de mooie kanten van het water laten kijken.

Ondanks al de genoemde aantrekkelijke kanten kwam er steeds een ander groter verleidelijker fenomeen bovendrijven: de zeemeermin!
Was zij het niet waar niemand weerstand tegen kon bieden?
Was zij niet het toppunt van verlokking in alle tijden en culturen?

We gebruiken de 4 verleidingen als lokaas om u als passant een onderzoeker te laten worden, zodat u rond gaat kijken en daar, plotseling, vanuit n standpunt, uw blik laat vangen door....

De zeemeermin van de Rotte

 

Designer


Openbaar water / public water

De afgelopen decennia is ongemerkt een prachtig onderdeel van de publieke ruimte verdwenen. Vroeger kon de dorstige burger zich op meerdere plaatsen in de stad laven aan drinkfonteintjes.
De laatste jaren zijn deze drinkfonteintjes bijna allemaal verdwenen. Hiermee verdwijnt niet alleen een plek om de dorst te lessen, maar ook een genereus gebaar van de overheid aan de burger.
Die nu is aangewezen op plastic flessenwater dat gemiddeld 300 keer zoveel kost als een glas water.
Eén van de oorzaken hiervoor zou de privatisering van de drinkwaterbedrijven kunnen zijn, een andere een - lichtelijk overdreven - angst voor veiligheid en de hier uit voortvloeiende aansprakelijkheid.
Deze publieke waterkraan is voorzien zijn van een goedgekeurde waterfilter installatie. Hierdoor is het water uit de Rotte direct drinkbaar. Zodat openbaar drinkwater weer een volwaardig onderdeel van de publieke ruimte kan worden. De dorstige passant zou dus gezuiverd Rottewater kunnen drinken. Helaas is het door verschillende regelgeving op dit moment niet mogelijk u het perfect gezonde en heerlijk smakende water te drinken aan te bieden. Tegelijkertijd maakt dit object duidelijk welke processen er komen kijken bij het zuiveren van drinkwater zodat de drinker ook de waarde van schoon drinkwater beseft.

 

industrieel ontwerpers


Schoon Zwemwater

Schone happen uit de rivier.
De rivier in de stad, ogenschijnlijk een plek waar je je niet snel in begeeft, kan een fijne plek zijn om te gebruiken.
Waar de Rotterdamse mens zich begeeft vervuilt hij ongewild zijn stad. De Rotte kan door zijn gebruiker juist steeds een beetje schoner worden.

Door een waterkringloop wordt het vuile rivierwater door een rietbed gepompt. Niet alleen het zwemwater in het bad is schoon en helder, ook wordt het schone water teruggegeven aan de rivier.
Je zwemt langzaam de rivier schoon.